0646281882 jdb@jolandebie.nl

Organisatieverandering kent haar beperkingen . . . gelukkig maar!

We weten allemaal dat 70% van de organisatieveranderingen mislukt. Maar waardoor komt dit? Is de veranderaanpak verkeerd? Of zorgen kenmerken van de organisatie ervoor dat de gewenste verandering niet plaatsvindt? De onveranderbaarheid van de organisatie, is voor mij als veranderaar vaak een probleem, maar voor jouw organisatie misschien juist de oplossing!

Eerst vertel ik welke kenmerken van organisaties onveranderbaarheid veroorzaken en daarna waarom. Vervolgens geef ik aan waarom onveranderbaarheid niet alleen een probleem, maar ook een oplossing is.

Welke twee kenmerken van organisaties veroorzaken onveranderbaarheid?

1.     Stevigheid: (a) de identiteit van de organisatie en (b) de routines en regels die ervoor zorgen dat de organisatie in balans blijft

2.     Taaiheid: een vorm van weerstand die gericht is tegen veranderingen die de stevigheid van de organisatie onder druk zetten.

Stevigheid is cruciaal voor een organisatie om te overleven in een dynamische en complexe omgeving. Er zijn twee vormen van stevigheid:

1.     De identiteit van de organisatie

De organisatie-idealen, normen, waarden en overtuigingen geven ook stevigheid. Zij zorgen voor kaders en een duidelijke koers van de organisatie. Ze geven antwoord op vragen als: Hoe gaan we met elkaar om? Op basis van welke leidende principes nemen we beslissingen?

2.     Routines en regels

Hoe dynamischer en ingewikkelder de omgeving van de organisatie is, hoe meer wisselwerking tussen de organisatie en de omgeving en hoe meer routine en regels je nodig hebt om de wereld binnen en buiten de organisatie te begrijpen. Want dankzij routines en regels wordt je wereld overzichtelijker en simpeler. Er is immers minder wisselwerking nodig om betekenis te geven aan nieuwe gebeurtenissen. En dat geeft rust.

Waarom zorgt stevigheid voor onveranderbaarheid? Dit kan ik het beste toelichten aan de hand van twee herkenbare situaties.

1.     Mijn routines en regels zorgen voor onveranderbaarheid. Ik tennis graag. Een daarin merk ik dat afleren moeilijker is dan aanleren. Mijn verkeerde servicetechniek leer ik moeilijk af. En hoe langer ik  met mijn oude techniek doorga, hoe moeilijker ik het afleer. Het heeft alles te maken met ingesleten routines die weer zorgen voor blinde vlekken. Als niemand mij vertelt dat ik iets fout doe, dan is echte verandering zelfs onmogelijk. Een duidelijk geval van routine die zorgt voor onveranderbaarheid.

2.     Mijn zelfbeeld of identiteit en persoonlijke opvattingen zorgen voor onveranderbaarheid. Ik leef en eet gezond. Ik heb allerlei opvattingen over hoe dat eruit moet zien, zoals: weinig vlees, veel groente en fruit en weinig zuivel. De informatie die mijn overtuigingen ondersteunt, lees ik graag. Informatie die mijn overtuigingen tegenspreken of kunnen verzwakken, lees ik niet of pas ik aan mijn eigen opvattingen aan. Zo krijg ik het goede gevoel dat mijn opvattingen kloppen en houd ik mijn wereld begrijpelijk. Zo zie je hoe ongemerkt je identiteit en persoonlijke opvattingen zorgen voor onveranderbaarheid.

Herkenbaar? We hebben allemaal routines nodig en passen informatie zo aan dat het past bij ons zelfbeeld, onze identiteit en onze overtuigingen. En we weten allemaal: organisaties zijn net mensen:-).

Naast stevigheid is taaiheid ook een kenmerk van onveranderbaarheid. Taaiheid is een vorm van weerstand. Het is de weerstand van de organisatie tegen veranderingen die de stevigheid onder druk zetten. Taaiheid schermt de organisatie actief af tegen de veranderpoging en treedt vooral op als het doel en de aanpak van de verandering te weinig geworteld zijn in de organisatie. Taaiheid kan drie verschillende reacties oproepen:

1.     De stevigheid van het te veranderen organisatieonderdeel is zo sterk, dat de verandering tijdelijk aanslaat, maar uiteindelijk op de weerstand stuit, stukloopt en terugveert.

2.     Medewerkers passen de verandering aan, zodat zij krijgen wat ze reëel of wenselijk vinden. De stevigheid van de organisatie blijft in stand.

3.     Medewerkers kunnen zich niet binden aan de verandering. Niet iedereen kan altijd meekomen, ook niet als men goed wordt ondersteund. In dat geval blijft men zich vasthouden aan de oorspronkelijke identiteit en routines van de organisatie.

Taaiheid vraagt om onderzoek van mij als veranderaar. Hierdoor kan ik bepalen of de beoogde verandering iets stuk dreigt te maken wat belangrijk is voor jouw organisatie.

Maar zoals gezegd: stevigheid en taaiheid hebben ook een positief effect. Het is belangrijk dat je organisatie stevig genoeg is, anders staat deze teveel open voor verschillende ontwikkelingen en opvattingen. Ze laat zich dan teveel beïnvloeden door (wispelturige) invloeden van binnen en van buiten. De organisatie waait mee met de wind die er op dat moment waait. Hierdoor wordt het lastig koers houden. Maar doorschieten in die stevigheid is ook niet goed. Als je organisatie doorschiet in stevigheid wordt deze gesloten en op zichzelf gericht. Ze schiet door in daadloosheid en staat niet meer open voor de verandering die nodig is omdat de wereld om ons heen verandert. De cultuur van elkaar niet willen confronteren, niet open en eerlijk het gesprek met elkaar aan durven gaan is, hoe paradoxaal dit ook klinkt, een vorm van teveel stevigheid. Belangrijk is dus dat de stevigheid in balans is met veranderbereidheid. Maar hoe ziet een goede balans er uit?

De stevigheid is in balans als de organisatie het vermogen heeft om zichzelf te blijven en tegelijkertijd adequaat mee te veranderen in een veranderende omgeving, zonder door te schieten in daadloosheid of beweeglijkheid.

Stevigheid is voor mij als veranderaar zeker van waarde, en wel om de volgende redenen.

1.     Het zorgt ervoor dat ik als veranderaar jullie universele behoefte aan organisatie-identiteit en routines respecteer. Routines en een duidelijke identiteit geven rust, overzicht en het vermogen om met deze complexe wereld om te gaan en te begrijpen.

2.     Het stelt mij en de organisatie in staat een stabiele, vertrouwde omgeving te creëren die jullie bewegingsruimte en vrijheid kan geven. Je organisatie blijft zichzelf terwijl het wel goed kan mee bewegen in een veranderende omgeving.

Er zitten dus grenzen aan de maakbaarheid van organisaties en aan de invloed van mij als veranderaar. Het is belangrijk dat ik inzie of de onveranderbaarheid voortkomt uit de stevigheid of de taaiheid van jouw organisatie. Om goed te kunnen veranderen is het cruciaal dat de focus en het ambitieniveau van de verandering goed zijn afgestemd op een gezonde mate van stevigheid van jouw organisatie.

Als de balans tussen stevigheid en veranderbereidheid goed is, gaat het om (gezonde) weerstand. Weerstand is een voorwaarde om wezenlijk te kunnen veranderen. Deze is essentieel. Om weerstand weg te nemen heb ik als veranderaar een arsenaal aan mogelijkheden waarvan luisteren wat mij betreft de belangrijkste is. Luisteren en leren zet ik als veranderaar elke dag in. Op basis van wat ik hoor en zie, kan ik dan mijn veranderacties en/of de veranderaanpak aanpassen.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is om te lezen? Wat wil jij in jouw organisatie nog veranderen en wat niet meer? Ik hoor het graag en zal zeker reageren. Wij zijn misschien minder veranderbaar dan we in eerste instantie toe willen geven. En het wordt tijd dat we het daarover hebben!

Dit artikel is geschreven op basis van het boek “Onveranderbaarheid van organisaties” van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek.Reacties

Frank van der Hoeff | 16 januari 2016 om 13:23

Dag Jolan

Een goed verhaal over de stroperigheid van de verandering en de neiging tot terugbuigen. En dat zijn nog maar de autonome processen. bedenkelijker wordt het als er concrete tegenwerking of sabotage in het spel is.

Kennelijk heb je succes met jouw aanpak als ik de aanbevelingen zie. Ik heb dan ook mij voorgenomen je blog te blijven volgen.

Hartelijke groet Frank

Frank van der Hoeff | 16 januari 2016 om 13:24

Dag Jolan

Een goed verhaal over de stroperigheid van de verandering en de neiging tot terugbuigen. En dat zijn nog maar de autonome processen. bedenkelijker wordt het als er concrete tegenwerking of sabotage in het spel is.

Kennelijk heb je succes met jouw aanpak als ik de aanbevelingen zie. Ik heb dan ook mij voorgenomen je blog te blijven volgen.

Hartelijke groet Frank

Theo Reijnders | 16 januari 2016 om 16:16

Dag Jolan
Herkenbare items!!

Marco Koet | 17 januari 2016 om 12:10

Hi Jolan
gefeliciteerd met dit initiatief! Leuk en herkenbaar verhaal. Zoals ik je ken. Veel succes met het schrijven van dit soort bijdragen ik zal het volgen!
Marco

Ronald Kist | 18 januari 2016 om 10:13

Hey Jolan

Heel herkenbaar allemaal.

Gr. Ronald.

Marlies Cantineaux | 18 januari 2016 om 11:11

Ik ga je blog zeker volgen. Leuk! Het stuk over stevigheid en taai is heel herkenbaar voor onze organisatie. We hebben de afgelopen maanden hier hard aan gewerkt samen met jouw hulp zijn we een stuk wijzer geworden. Veranderen begint bij je zelf!

Harry Vlaar | 18 januari 2016 om 11:31

Hoi Jolan

Mooi stuk! Ik denk zelf dat de reden van het mislukken van veel veranderingen de misvatting is dat dit top-down kan. Je ziet dit in de corporatiebranche regelmatig mis gaan. Een succesvolle veranderdirecteur die een succesvolle verandering (bij Corporatie A) bij Corporatie B inzet en daar volkomen de plank mis slaat. Een verandering slaagt alleen als deze wordt gedragen door de medewerkers.

Jolan de Bie | 18 januari 2016 om 11:43

Hi Harry
Helemaal mee eens. We leven in een vrij land met professionele en mondige medewerkers die niet zomaar veranderen. Medewerkers weten vaak heel goed wat er beter kan. Het is belangrijk dat wij als leidinggevenden en veranderaars daarnaar luisteren.

Harry Welch | 22 januari 2016 om 16:42

Hai Jolan

Mooie blog over een onderwerp dat mij als professioneel veranderaar dagelijks verwondert.

Paul.P | 04 maart 2016 om 22:29

Hoi Jolan beter luisteren naar medewerkers ! Top verhaal

Jolan | 06 maart 2016 om 10:48

Dank je Paul!

BrucereT | 13 december 2018 om 04:37

Привет!
Нашел интересные фотоподборки на этом сайте: http://watafak.ru :
[url=http://watafak.ru/art_iskusstvo/]поп арт[/url] арт сайт
[url=http://watafak.ru/prikoli_umor/]юмор видео[/url] приколы до слез
http://watafak.ru/interesnoe/10812-tak-kto-zhe-oni-schenki-ili-kotyata.html [b] Так кто же они — щенки или котята? [/b]
[url=http://watafak.ru/art_iskusstvo/9432-vtoroy-magistralnyy-teplovoz-3te25k2m-ot-bmz.html] Второй магистральный тепловоз 3ТЭ25к2М от БМЗ [/url] Второй магистральный тепловоз 3ТЭ25к2М от БМЗ
http://watafak.ru/interesnoe/11483-appalachskaya-tropa-v-ssha.html

JerryFup | 29 december 2018 om 21:33

Приветствую всех!
Нашел приколы за день на этом сайте: http://okaybro.ru :
самые красивые девушки мира http://okaybro.ru/krasivye_devushki/
познавательное видео для дошкольников http://okaybro.ru/interesnoe-video/
http://okaybro.ru/8245-chernyy-dom-skala-v-kanade.html [b] Чёрный дом «Скала» в Канаде [/b]
[url=http://okaybro.ru/3674-podborka-avariy-38-ot-13-04-2015.html] Подборка аварий № 38 от 13 04 2015 [/url] [b] Подборка аварий № 38 от 13 04 2015 [/b]
http://okaybro.ru/756-progulka-po-stolice-chehii.html

Russellhor | 07 januari 2019 om 12:23

Здравствуйте! Класный у вас сайт!
Что скажете по поводу этих новостей?:
http://enewz.ru/28213-dlya-kogo-zadumana-nalogovaya-reforma-administracii-trampa.html [b] Для кого задумана налоговая реформа администрации Трампа [/b]
[url=http://enewz.ru/14884-iz-akvatorii-kaspiyskogo-morya-po-terroristam-v-sirii-nanesen-udar-18-yu-krylatymi-raketami-kalibr-nk.html] Из акватории Каспийского моря по террористам в Сирии нанесен удар 18-ю крылатыми ракетами Калибр-НК [/url][b] Из акватории Каспийского моря по террористам в Сирии нанесен удар 18-ю крылатыми ракетами Калибр-НК [/b]
[url=http://enewz.ru/novorossiya-novosti-svodki/]новороссия последний час[/url] новороссия новости последнего часа
[url=http://enewz.ru/politika/]политик новости[/url] новости политики геополитики аналитика
Ещё много всего нашел тут: [b] новороссия в контакте [/b] http://enewz.ru/

MichaelDop | 13 januari 2019 om 06:12

Привет всем участникам!
Нашел удивительную информацию на этом сайте: http://himaan.ru :
креатив картинки http://himaan.ru/kreativ/
[url=http://himaan.ru/krutye_tachki_mashiny/]крутые автомобили видео[/url] крутые диски на авто
http://himaan.ru/2176-10-luchshih-art-proektov-2014-goda.html [b] 10 лучших арт-проектов 2014 года [/b]
http://himaan.ru/5075-tegeran-segodnya.html

Keithoptox | 14 januari 2019 om 13:40

Привет всем участникам форума! Класный у вас сайт!
Что скажете по поводу этих новостей?:
http://itcyber.ru/16946-rabota-nad-iphone-x-velas-s-2012-goda.html Работа над iPhone X велась с 2012 года
[url=http://itcyber.ru/13069-asus-prezentovala-planshet-zenpad-80-tretego-pokoleniya.html] Asus презентовала планшет ZenPad 8.0 третьего поколения [/url] [b] Asus презентовала планшет ZenPad 8.0 третьего поколения [/b]
новости про смартфоны http://itcyber.ru/mobile/
криптовалюта waves последние новости http://itcyber.ru/kriptovaluta/
Ещё много интересного нашел тут: [b] главные IT новости [/b] http://itcyber.ru/

JafesGig | 18 april 2019 om 23:41

which works best viagra levitra or tramadol
http://gtviagragen.com - buy generic viagra online
buy generic viagra online
viagra generic
- cheap viagra's
viagra 10mg our newest member

Polloth | 23 april 2019 om 01:11

Наша корпорация Группа компаний РМКАСК Димитровград проводит новейшим способом телеинспекциютехнических систем сетей хоз. бытовых сетей хоз. бытовых технических систем ливневой канализации и так далее.
Телеинспекция труб производится специальной камерой которая передвигается по трубе и дает вид на дисплей и сразу ведётся видеозвукозапись трубопровода.
Эта проверка позволяет узнать качество стыков и стенок трубопроводов области расположения щелей свищей и прочих изъянов выявить засоры и инородные объекты незаконные врезки и тому подобное. Видеоинспекция может быть применена и в случае приёма трубопроводов впоследствии выполнения строительных работ ремонта.
Хорошим преимуществом устройства видеоинспекции несомненно является её мобильность легкость подхода к трубопроводу а ещё возможность получать изображение внутренних составляющих труб разного диаметра.

Наша производственная компания Группа компаний ОАУШК Донской
работает на предприятиях как индивидуальных так и государственных объектах.

телеинспекция скважин - Обустройство скважин

Zartyrox | 26 april 2019 om 09:51

buy cheap generic levitra
http://levitrastr.com - levitra for sale
levitra last post
generic levitra
- buy cheap generic levitra
levitra pills online display posts from previous

ZauriceHaday | 06 mei 2019 om 05:30

levitra vs levitra cost clever.cgi
http://levitracan.com - levitra for sale
levitra 10 mg 4 tablet password
levitra 20 mg
- levitra online without prescription
levitra reviews user login with username password and session length

JimmyCal | 26 mei 2019 om 01:44

Здравствуйте! класный у вас сайт!
Нашел сериальную базу кино: лучшие русские мелодрамы в hd качестве
Здесь: лучшие семейные фильмы смотреть онлайн http://kinovalenok.tv/semeynyy/ список 2018
Здесь: смотреть сериалы с хорошим переводом смотреть сериал доктор в хорошем качестве рейтинг 2019
Тут: смотреть триллеры хорошие мистика смотреть триллеры новинки кино в хорошем качестве рейтинг 2018
Здесь: http://kinovalenok.tv/205-hischnik-predator-1987.html Смотреть Хищник / Predator (1987) онлайн бесплатно
Здесь: Эми Адамс получила главную роль в триллере "Острые предметы" Эми Адамс получила главную роль в триллере "Острые предметы"

Angellep | 31 mei 2019 om 12:55

Привет всем участникам! класный у вас сайт!
Нашел сериальную базу кино: смотреть фильм триллеры психологические лучшее
Здесь: семейные фильмы бесплатно в хорошем качестве http://inspacefilm.ru/semeynyy/ рейтинг 2019
Тут: капитанша сериал смотреть в хорошем качестве смягчающие обстоятельства сериал смотреть в хорошем список 2018
Тут: Лучшие триллеры смотреть лучшие триллеры по рейтингу зрителей список 2018
Тут: http://inspacefilm.ru/13802-ridli-skott-vnov-poobeschal-ne-vozvraschat-ksenomorfa.html Ридли Скотт вновь пообещал не возвращать ксеноморфа
Тут: Теория Большого взрыва / The Big Bang Theory (Сезон 5) (2011) онлайн Смотреть Теория Большого взрыва / The Big Bang Theory (Сезон 5) (2011) онлайн бесплатно

Robertgog | 02 juni 2019 om 11:02

Hello tired of sitting with no money?
I was just a poor student and now i make 1100$ - 1400$ every day here: http://9binaryoptions.net/uploads/reviews/make-quick-money.htm - make extra income
It works! Checked. Good luck to all!

This internet money method is available in all countries! These articles will help you:
how to get money online
Las opciones binarias - estrategia de negociaciГіn la revisiГіn la opiniГіn de expertos http://9binaryoptions.net/spain-binary-options-trading-strategy.html
Start Now!

Polloth | 08 juni 2019 om 09:05

Моё почтение! команда SEO для раскрутки и продвижения веб-сайтов в поисковиках и/или социальных интернет-сетях. И меня зовут Антон я создатель большой группы рерайтеров/копирайтеров копирайтеров специалистов link builders линкбилдеров разработчиков маркетологов оптимизаторов профессионалов. Мы — команда амбициозных мастеров своего дела с восьмилетним профессиональным опытом работы в области фриланса. Наша команда вашему любому сайту завладеть топ 15 в выдаче поисковой машины любой системе. Мы предлагаем лучшую раскрутку online-проектов в поисковых серверах! Наши специалисты прошли внушительный высокопрофессиональный путь мы знаем каким способом грамотно создавать ваш портал продвигать его на 1-ое место трансформировать трафик в заказы. Наша компанияреализует вам бесплатное предложение по продвижению любых веб-сайтов. С нетерпением ждем Вас.

сео анализ онлайн бесплатно бесплатный сео анализ сайта

Mofertver | 10 juni 2019 om 22:58

buy cialis online safely
http://xlviagravfs.com - viagra for sale buy affordable viagralevitracialis organic herbal
viagra for sale - buy cialis online without a prescription
online pharmacy

Jafiddut | 12 juni 2019 om 15:45

http:&47;&47;hort.net&47;+13r+viagra
http://xlviagragen.com - viagra generic what dose viagra
viagra generic - viagra lowest price
trackback einen kommentar hinterlassen viagra

SprinPolloth | 13 juni 2019 om 10:59

Cleaning service cost Dumbo - move out cleaning services

Our specialists firms Lincoln Square spend spring cleaning 2018.

Our company does spring garden cleaning not only in urban areas but with joy we will certainly help clean .

Our Sole Partnership cleaning corporation Kensington ADELA is engaged spring cleaning plot in Jackson Heights under the direction of BROOKE.

Cleaning the premises in the spring is opportunity do a huge mass of work on tidying up urban areas on the street at home.
Roads courtyards parks squares and urban territories very important not only clean up after last winter Today cleaning with the onset of spring is opportunity to do a huge mass of work on tidying up urban areas cottage and also in my apartment.
Streets courtyards gardens squares and other urban areas not only required clear after last winter take out the garbage and also prepare the territory for the summer. For this need to recover damaged sidewalks and curbs fix broken small architectural forms sculptures flowerpotsartificial reservoirsbenches fences and so on refresh fences painting and many other things.
Our Limited liability Partnership organization carries out spring cleaning 2019 in areas but with joy we will help clean .
Our trained specialists Linden Hill can hold spring general cleaning.

Rubbertlc | 14 juni 2019 om 15:15

удалитепожалуйста! .
taxiPolloth | 15 juni 2019 om 19:53

Наш Агрегатор Яндекс такси-это хорошая возможность сделать заказ автомашины куда и когда угодно. Сделать заказ авто вы можете тремя способами: на сайте Яндекс такси через оператора позвонив нам или воспользовавшись мобильным приложением. Вам нужно назвать время когда нужна автомобиль личный телефонный номер адрес.

Заказывают Яндекс такси с детским креслом для перевозки детей в вечернее время после посиделок надежнее воспользоваться такси чем садиться в транспорт нетрезвым в аэропорт или на вокзал удобнее воспользоваться Yandex такси и не искать где разместить свою машину. Оплата производится безналичным или наличным переводом. Время подъезда Яндекс такси составляет от 5 до 5 минут в среднем.

Положительные моменты работы в Я. такси: Моментальная регистрация в приложение Незначительная комиссия Выплаты мгновенные Постоянный поток заказов Оператор круглыми сутками на связи.

Для работы в Yandex такси автовладельцу нужно зарегистрироваться самому и автомобиль это займет пять мин. Процент агрегатора будет составлять не больше тридцати % отдохода. Можно получать зарплату в любое время. У вас постоянно обязательно будут заказы. В случае вопросов можно установить связь с круглосуточно действующей службой поддержки. Яндекс такси помогает людям быстро доехать до места назначения. Заказывая современное Я. такси вы получите первоклассный сервис в городе.

работа такси без личного = [url=https://centrsnab163.ru]работа такси без личного[/url]

Kevindum | 16 juni 2019 om 09:38

Здравствуйте!
Нашел интересную фотосессию на этом сайте: http://limonos.ru :
скачать креатив http://limonos.ru/kreativ/
[url=http://limonos.ru/prikoli_umor/]приколы[/url] смотреть приколы бесплатно
http://limonos.ru/7705-o-vrede-kokosovogo-masla.html [b] О вреде кокосового масла [/b]
[url=http://limonos.ru/5636-kak-pavlin-vyglyadit-v-polete.html] Как павлин выглядит в полете [/url] [b] Как павлин выглядит в полете [/b]

Polloth | 17 juni 2019 om 13:49

Our goal at vape4style.com is to provide our customers with the most effective vaping expertise possible helping them vape with style!. Located in New York City as well as in service since 2015 we are actually a personalized vaping superstore offering all types of vape mods e-liquids pure nicotine salts pod units storage tanks rolls and also various other vaping accessories such as batteries as well as exterior chargers. Our e-juices are regularly new given that our experts certainly not merely sell our products retail but also circulate to neighborhood NYC shops along with provide retail possibilities. This permits our company to consistently revolve our supply supplying our consumers and also outlets along with one of the most best stock possible.

If you are a vaper or trying to leave smoke you are in the best spot. Want to save some money in process? Hurry and join our e-mail mailing list to acquire special club VIP vape4style discounts advertisings as well as complimentary giveaways!

Our experts are an unique Northeast Yihi supplier. We are also accredited distributors of Negative Drip Marina Vape Charlie's Chalk Dust Beard Vape SVRF by Saveur Vape Ripe Vapes Smok Segeli Shed Vape Kangertech Triton as well as a lot more. Don't view something you are actually searching for on our website? Certainly not a problem! Merely allow us understand what you are trying to find and also we will certainly find it for you at a discounted cost. Have a question regarding a particular item? Our vape experts are going to rejoice to offer additional details about anything our company offer. Only send us your inquiry or phone our team. Our crew will certainly rejoice to aid!

uncle junks holy water e-liquids hardware store - [url=https://vape4style.com/products/yihi-sx-mini-t-class-200w-tc-box-mod]Yihi T[/url]

Plaats een reactie