0646281882 jdb@jolandebie.nl

Organisatieverandering kent haar beperkingen . . . gelukkig maar!

We weten allemaal dat 70% van de organisatieveranderingen mislukt. Maar waardoor komt dit? Is de veranderaanpak verkeerd? Of zorgen kenmerken van de organisatie ervoor dat de gewenste verandering niet plaatsvindt? De onveranderbaarheid van de organisatie, is voor mij als veranderaar vaak een probleem, maar voor jouw organisatie misschien juist de oplossing!

Eerst vertel ik welke kenmerken van organisaties onveranderbaarheid veroorzaken en daarna waarom. Vervolgens geef ik aan waarom onveranderbaarheid niet alleen een probleem, maar ook een oplossing is.

Welke twee kenmerken van organisaties veroorzaken onveranderbaarheid?

1.     Stevigheid: (a) de identiteit van de organisatie en (b) de routines en regels die ervoor zorgen dat de organisatie in balans blijft

2.     Taaiheid: een vorm van weerstand die gericht is tegen veranderingen die de stevigheid van de organisatie onder druk zetten.

Stevigheid is cruciaal voor een organisatie om te overleven in een dynamische en complexe omgeving. Er zijn twee vormen van stevigheid:

1.     De identiteit van de organisatie

De organisatie-idealen, normen, waarden en overtuigingen geven ook stevigheid. Zij zorgen voor kaders en een duidelijke koers van de organisatie. Ze geven antwoord op vragen als: Hoe gaan we met elkaar om? Op basis van welke leidende principes nemen we beslissingen?

2.     Routines en regels

Hoe dynamischer en ingewikkelder de omgeving van de organisatie is, hoe meer wisselwerking tussen de organisatie en de omgeving en hoe meer routine en regels je nodig hebt om de wereld binnen en buiten de organisatie te begrijpen. Want dankzij routines en regels wordt je wereld overzichtelijker en simpeler. Er is immers minder wisselwerking nodig om betekenis te geven aan nieuwe gebeurtenissen. En dat geeft rust.

Waarom zorgt stevigheid voor onveranderbaarheid? Dit kan ik het beste toelichten aan de hand van twee herkenbare situaties.

1.     Mijn routines en regels zorgen voor onveranderbaarheid. Ik tennis graag. Een daarin merk ik dat afleren moeilijker is dan aanleren. Mijn verkeerde servicetechniek leer ik moeilijk af. En hoe langer ik  met mijn oude techniek doorga, hoe moeilijker ik het afleer. Het heeft alles te maken met ingesleten routines die weer zorgen voor blinde vlekken. Als niemand mij vertelt dat ik iets fout doe, dan is echte verandering zelfs onmogelijk. Een duidelijk geval van routine die zorgt voor onveranderbaarheid.

2.     Mijn zelfbeeld of identiteit en persoonlijke opvattingen zorgen voor onveranderbaarheid. Ik leef en eet gezond. Ik heb allerlei opvattingen over hoe dat eruit moet zien, zoals: weinig vlees, veel groente en fruit en weinig zuivel. De informatie die mijn overtuigingen ondersteunt, lees ik graag. Informatie die mijn overtuigingen tegenspreken of kunnen verzwakken, lees ik niet of pas ik aan mijn eigen opvattingen aan. Zo krijg ik het goede gevoel dat mijn opvattingen kloppen en houd ik mijn wereld begrijpelijk. Zo zie je hoe ongemerkt je identiteit en persoonlijke opvattingen zorgen voor onveranderbaarheid.

Herkenbaar? We hebben allemaal routines nodig en passen informatie zo aan dat het past bij ons zelfbeeld, onze identiteit en onze overtuigingen. En we weten allemaal: organisaties zijn net mensen:-).

Naast stevigheid is taaiheid ook een kenmerk van onveranderbaarheid. Taaiheid is een vorm van weerstand. Het is de weerstand van de organisatie tegen veranderingen die de stevigheid onder druk zetten. Taaiheid schermt de organisatie actief af tegen de veranderpoging en treedt vooral op als het doel en de aanpak van de verandering te weinig geworteld zijn in de organisatie. Taaiheid kan drie verschillende reacties oproepen:

1.     De stevigheid van het te veranderen organisatieonderdeel is zo sterk, dat de verandering tijdelijk aanslaat, maar uiteindelijk op de weerstand stuit, stukloopt en terugveert.

2.     Medewerkers passen de verandering aan, zodat zij krijgen wat ze reëel of wenselijk vinden. De stevigheid van de organisatie blijft in stand.

3.     Medewerkers kunnen zich niet binden aan de verandering. Niet iedereen kan altijd meekomen, ook niet als men goed wordt ondersteund. In dat geval blijft men zich vasthouden aan de oorspronkelijke identiteit en routines van de organisatie.

Taaiheid vraagt om onderzoek van mij als veranderaar. Hierdoor kan ik bepalen of de beoogde verandering iets stuk dreigt te maken wat belangrijk is voor jouw organisatie.

Maar zoals gezegd: stevigheid en taaiheid hebben ook een positief effect. Het is belangrijk dat je organisatie stevig genoeg is, anders staat deze teveel open voor verschillende ontwikkelingen en opvattingen. Ze laat zich dan teveel beïnvloeden door (wispelturige) invloeden van binnen en van buiten. De organisatie waait mee met de wind die er op dat moment waait. Hierdoor wordt het lastig koers houden. Maar doorschieten in die stevigheid is ook niet goed. Als je organisatie doorschiet in stevigheid wordt deze gesloten en op zichzelf gericht. Ze schiet door in daadloosheid en staat niet meer open voor de verandering die nodig is omdat de wereld om ons heen verandert. De cultuur van elkaar niet willen confronteren, niet open en eerlijk het gesprek met elkaar aan durven gaan is, hoe paradoxaal dit ook klinkt, een vorm van teveel stevigheid. Belangrijk is dus dat de stevigheid in balans is met veranderbereidheid. Maar hoe ziet een goede balans er uit?

De stevigheid is in balans als de organisatie het vermogen heeft om zichzelf te blijven en tegelijkertijd adequaat mee te veranderen in een veranderende omgeving, zonder door te schieten in daadloosheid of beweeglijkheid.

Stevigheid is voor mij als veranderaar zeker van waarde, en wel om de volgende redenen.

1.     Het zorgt ervoor dat ik als veranderaar jullie universele behoefte aan organisatie-identiteit en routines respecteer. Routines en een duidelijke identiteit geven rust, overzicht en het vermogen om met deze complexe wereld om te gaan en te begrijpen.

2.     Het stelt mij en de organisatie in staat een stabiele, vertrouwde omgeving te creëren die jullie bewegingsruimte en vrijheid kan geven. Je organisatie blijft zichzelf terwijl het wel goed kan mee bewegen in een veranderende omgeving.

Er zitten dus grenzen aan de maakbaarheid van organisaties en aan de invloed van mij als veranderaar. Het is belangrijk dat ik inzie of de onveranderbaarheid voortkomt uit de stevigheid of de taaiheid van jouw organisatie. Om goed te kunnen veranderen is het cruciaal dat de focus en het ambitieniveau van de verandering goed zijn afgestemd op een gezonde mate van stevigheid van jouw organisatie.

Als de balans tussen stevigheid en veranderbereidheid goed is, gaat het om (gezonde) weerstand. Weerstand is een voorwaarde om wezenlijk te kunnen veranderen. Deze is essentieel. Om weerstand weg te nemen heb ik als veranderaar een arsenaal aan mogelijkheden waarvan luisteren wat mij betreft de belangrijkste is. Luisteren en leren zet ik als veranderaar elke dag in. Op basis van wat ik hoor en zie, kan ik dan mijn veranderacties en/of de veranderaanpak aanpassen.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is om te lezen? Wat wil jij in jouw organisatie nog veranderen en wat niet meer? Ik hoor het graag en zal zeker reageren. Wij zijn misschien minder veranderbaar dan we in eerste instantie toe willen geven. En het wordt tijd dat we het daarover hebben!

Dit artikel is geschreven op basis van het boek “Onveranderbaarheid van organisaties” van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek.Reacties

Frank van der Hoeff | 16 januari 2016 om 13:23

Dag Jolan

Een goed verhaal over de stroperigheid van de verandering en de neiging tot terugbuigen. En dat zijn nog maar de autonome processen. bedenkelijker wordt het als er concrete tegenwerking of sabotage in het spel is.

Kennelijk heb je succes met jouw aanpak als ik de aanbevelingen zie. Ik heb dan ook mij voorgenomen je blog te blijven volgen.

Hartelijke groet Frank

Frank van der Hoeff | 16 januari 2016 om 13:24

Dag Jolan

Een goed verhaal over de stroperigheid van de verandering en de neiging tot terugbuigen. En dat zijn nog maar de autonome processen. bedenkelijker wordt het als er concrete tegenwerking of sabotage in het spel is.

Kennelijk heb je succes met jouw aanpak als ik de aanbevelingen zie. Ik heb dan ook mij voorgenomen je blog te blijven volgen.

Hartelijke groet Frank

Theo Reijnders | 16 januari 2016 om 16:16

Dag Jolan
Herkenbare items!!

Marco Koet | 17 januari 2016 om 12:10

Hi Jolan
gefeliciteerd met dit initiatief! Leuk en herkenbaar verhaal. Zoals ik je ken. Veel succes met het schrijven van dit soort bijdragen ik zal het volgen!
Marco

Ronald Kist | 18 januari 2016 om 10:13

Hey Jolan

Heel herkenbaar allemaal.

Gr. Ronald.

Marlies Cantineaux | 18 januari 2016 om 11:11

Ik ga je blog zeker volgen. Leuk! Het stuk over stevigheid en taai is heel herkenbaar voor onze organisatie. We hebben de afgelopen maanden hier hard aan gewerkt samen met jouw hulp zijn we een stuk wijzer geworden. Veranderen begint bij je zelf!

Harry Vlaar | 18 januari 2016 om 11:31

Hoi Jolan

Mooi stuk! Ik denk zelf dat de reden van het mislukken van veel veranderingen de misvatting is dat dit top-down kan. Je ziet dit in de corporatiebranche regelmatig mis gaan. Een succesvolle veranderdirecteur die een succesvolle verandering (bij Corporatie A) bij Corporatie B inzet en daar volkomen de plank mis slaat. Een verandering slaagt alleen als deze wordt gedragen door de medewerkers.

Jolan de Bie | 18 januari 2016 om 11:43

Hi Harry
Helemaal mee eens. We leven in een vrij land met professionele en mondige medewerkers die niet zomaar veranderen. Medewerkers weten vaak heel goed wat er beter kan. Het is belangrijk dat wij als leidinggevenden en veranderaars daarnaar luisteren.

Harry Welch | 22 januari 2016 om 16:42

Hai Jolan

Mooie blog over een onderwerp dat mij als professioneel veranderaar dagelijks verwondert.

Paul.P | 04 maart 2016 om 22:29

Hoi Jolan beter luisteren naar medewerkers ! Top verhaal

Jolan | 06 maart 2016 om 10:48

Dank je Paul!

KennethAutow | 25 juli 2019 om 18:14

Приветствую всех! интересный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: смотреть фантастику новинки онлайн в хорошем качестве
Тут: фильмы 2019 смотреть хорошем качестве фэнтези бесплатно смотреть фильмы онлайн в хорошем 2019 фэнтези рейтинг 2018
Тут: фильмы драмы смотреть хорошем качестве хороший фильм драма в онлайн рейтинг 2019
Здесь: Лучшие документальные фильмы http://inspacefilm.ru/dokumentalnyy/ список 2019
Здесь: http://inspacefilm.ru/13376-on-i-ona-mr-mme-adelman-2017.html Смотреть Он и Она / Mr & Mme Adelman (2017) онлайн бесплатно
Тут: Режиссер «Тихого места» снимет сай-фай триллер о жизни на Марсе Режиссер «Тихого места» снимет сай-фай триллер о жизни на Марсе
Тут: http://inspacefilm.ru/8530-eon-flaks-aeon-flux-2005.html

Howardboula | 25 juli 2019 om 18:15

Всем привет! класный у вас сайт!
Нашел русскую базу кино: сериал молодежка смотреть онлайн в хорошем качестве
Здесь: фильмы смотреть хорошем качестве hd 720 фэнтези http://kinovalenok.tv/fentezi/ рейтинг 2019
Тут: Сериалы драмы отечественные 2018 онлайн бесплатно лучшие драмы рейтинг 2019
Тут: Документальные фильмы онлайн смотреть http://kinovalenok.tv/dokumentalnyy/ рейтинг 2019
Тут: http://kinovalenok.tv/5073-mul-the-mule-2014.html Смотреть Мул / The Mule (2014) онлайн бесплатно
Тут: http://kinovalenok.tv/13736-u-fantastiki-pervomu-igroku-prigotovitsya-budet-sikvel.html
Здесь: http://kinovalenok.tv/4684-li-deniels-poprobuet-sebya-v-zhanre-horrora.html

MMPolloth | 31 juli 2019 om 21:21

Do you intend to constantly have excellent sanitation and order in your apartment or condo? Do you have time to clean yourself? Will you need to move or have you lately completed fixings? Concur that to create convenience in your house without a correct degree of cleanliness is quite challenging.
Cleansing a home is an intricate procedure that requires not just initiative but also time which every person does not have a lot. Our business supplies you to make use of unique services to bring back order in your residence or house on extremely favorable terms. Many thanks to the wonderful experience and professionalism and trust of the experts your accommodation will certainly be immaculately tidy.
Call us as well as we will certainly cleanse your home or exclusive cottage!
Resorting to us you can be sure that our house cleaning solution NY is an worker with irreversible home and also living in NYC that will skillfully clean the apartment and accomplish all household tasks.
We adhere to the regulations as a result we do not confess to the personnel of our company persons who are not registered in the nation. house cleaning service NY who are not residents of our state can not operate in our firm.
The maids NY residence service is CHEAP!

All you need to do in order to welcome the caretaker to your residence is to leave a demand to our phone managers. After that tidiness and order will settle in your house!

Top quality house chemicals and technological tools that is required for cleansing our inbound house cleaner as well as now you're assistant will bring with her.
All housemaids purely observe confidentiality as well as recognize the regulations and also standards of habits as well as communication in the family with the company. They are constantly responsible and also executive.

Order the solutions of a house cleaner! Rid on your own of tiring research as well as take some time on your own as well as your loved ones!

MSNYCPolloth | 02 augustus 2019 om 11:32

Are you a busy individual as well as you do not have enough time for cleaning? It is for you that we offer the housemaid service (incoming maid).

We will certainly select a specialist cleaning service to carry out cleansing on-site in NY. We will certainly assist address the problem of cleaning as effectively as possible rewarding and also immediately.

An application for calling house maids is finished within 30-60 minutes relying on where the cleaning professional is located closest to the place of work.

Pursuing sanitation as well as order takes our precious hours and mins daily. We will gladly handle your cares - in the part that concerns the tidiness and order in your home. Appreciate leisure time enjoyable as well as fraternizing your loved ones and also house maid service Staten Island will certainly make sure to conserve you from daily troubles! Our house cleaning New York City will come to your convenience clean up and also go. You no more need to appreciate sanitation you can spend time on yourself!

You do not have enough time to pay attention to such irritating trifles like dirt collected on the shelves or a discolored mirror as well as it is from these trifles that the general type of living and our well-being are created. That is why relying on housemaid solution NJ to cleanse your room you get maximum results with minimum expense of your time and money. We are fully in charge of the security of your building and also assure the top quality of our maid service brooklyn.

MSNYCPolloth | 03 augustus 2019 om 11:43

Are you a hectic person as well as you do not have enough time for cleaning? It is for you that we offer the maid solution (incoming maid).

We will certainly pick a professional cleaning company to do cleansing on-site in NY. We will assist solve the issue of cleaning as effectively as possible lucrative and also asap.

An application for calling house cleanings is completed within 30-60 minutes depending upon where the cleaning professional lies closest to the place of work.

Pursuing cleanliness and order takes our precious hours and mins daily. We will gladly take on your cares - in the component that worries the cleanliness and order in your house. Take pleasure in leisure time fun and fraternizing your liked ones as well as house maid solution Staten Island will make sure to conserve you from everyday troubles! Our maid NYC will arrive at your benefit tidy up and also go. You no longer require to care about sanitation you can hang around on yourself!

You do not have adequate time to pay attention to such aggravating trifles like dust gathered on the shelves or a faded mirror and it is from these trifles that the basic kind of living and our wellness are developed. That is why relying on maid service NJ to clean your area you get optimal outcomes with minimum expenditure of your time and money. We are totally in charge of the security of your building and also ensure the high quality of our housemaid.

MSNYCPolloth | 04 augustus 2019 om 18:11

Are you an active individual and also you do not have enough time for cleansing? It is for you that we provide the maid solution (incoming cleaning lady).

We will certainly choose a specialist cleaning service to perform cleaning on-site in NY. We will certainly help resolve the issue of cleansing as successfully as feasible lucrative and asap.

An application for calling house maids is completed within 30-60 mins depending upon where the cleaning specialist lies closest to the workplace.

Going after cleanliness and also order takes our priceless hrs and also mins daily. We will happily tackle your cares - in the component that concerns the cleanliness and also order in the house. Appreciate spare time enjoyable and also fraternizing your enjoyed ones and housemaid solution Staten Island will make sure to conserve you from day-to-day problems! Our house maid NYC will come to your benefit clean up and also go. You no more require to appreciate tidiness you can spend time on yourself!

You do not have sufficient time to take note of such aggravating trifles like dirt built up on the shelves or a discolored mirror as well as it is from these trifles that the general kind of living and also our health are created. That is why trusting house cleaning solution NJ to cleanse your room you obtain optimal outcomes with minimal expenditure of your time and money. We are completely responsible for the security of your residential property as well as assure the excellent quality of our maid service nyc.

Stevpemy | 14 augustus 2019 om 15:52

Finasteride 1mg Tablets For Sale Real Viagra Online buy viagra Usa Propecia

Stevpemy | 16 augustus 2019 om 06:46

Levitra Naturel Side Effects Amoxicillin In Canines Kamagra Oral Jelly 20mg viagra online Viagra Benutzen Over The Counter Sex Pills In Canada

apartment cleaning | 19 augustus 2019 om 02:39

The cleaning firm accomplishes cleaning of areas of numerous sizes and also arrangements.

The business's experts provide cleaning with the assistance of modern-day innovations have unique tools and additionally have certified detergents in their arsenal. Along with the above benefits red wines supply: beneficial prices; cleansing in a short time; top quality outcomes; greater than 100 favorable evaluations. Cleaning up workplaces will certainly aid maintain your office in order for the most productive work. Any kind of business is extremely crucial environment in the group. Cleaning up solutions that can be ordered cheaply currently can help to organize it and also provide a comfortable room for labor.

If essential we leave cleaning up the kitchen 2-3 hours after putting the order. You get cleaning up asap.

We give specialist maids ny for exclusive customers. Utilizing European tools and also certified tools we achieve optimal outcomes as well as offer cleaning quickly.

We provide discounts for those that utilize the solution for the very first time in addition to beneficial terms of participation for normal customers.

Our friendly group supplies you to get acquainted with beneficial regards to teamwork for company customers. We responsibly approach our activities tidy using expert cleaning items and specialized equipment. Our workers are educated have medical publications as well as recognize with the nuances of getting rid of complicated and also hard-to-remove dust from surface areas.

We give top notch cleaning for big enterprises and small companies of numerous directions with a discount of up to 25%.

Mattafe | 20 augustus 2019 om 17:09

Viagra Nuchtern Chinese Replica Viagra 100 Mg Buy Effexor Quick Shipping

Mattafe | 21 augustus 2019 om 20:39

Prix Du Levitra 10 Mag Cialis Vendita In Farmacia 50 gel kamagra oral jelly Celebrex Sales In Canada

Polloth | 22 augustus 2019 om 19:45

Нам известно что он-лайн-знакомства обычно не дают желанного результата именно поэтому здесь мы создали представленный интернет-сайт с единственной идеей: сделать он-лайн-знакомства бесплатными легкими и интересными в интересах всех без исключения. Никак не можете отыскать свою вторую половинку?
Но имеется оптимальная альтернатива - интернет-ресурсы знакомств не регистрируясь в Рф. Можно в любое комфортное именно для вас время суток найти близкую душу без труда на этом специализированном web-сайте где тысячи современных людей ежедневно контактируют друг с другом.Всего несколько минуток милого общения могут поменять вашу жизнь в которой наконец возникнет любовь и удовольствие.
Вне зависимости от того где вы лично живете в России либо в другом государстве у вас есть возможность знакомиться с мужчиной либо дамой из Нашей страны.
Для этого нет нужды осуществлять процедуру регистрации затем чтобы получить доступ к базе данных.


Нам известно что онлайн-знакомства почти всегда могут разочаровывать именно поэтому здесь мы организовали этот онлайн-проект с одной целью: сделать он-лайн-знакомства бесплатными легкими и увлекательными в интересах абсолютно всех. Совершенно не можете отыскать свою вторую половинку?


Но есть неплохая замена этому - интернет-страницы знакомств не регистрируясь в России. Не представит труда в подходящее вам свободное время встретить родственную душу запросто на представленном специальном портале где множество пользователей каждый божий день контактируют вместе.Всего-навсего пару минуток приятного контакта позволяют поменять вашу повседневная жизнь в ней наконец поселится страсть и наслаждение.
Независимо от того где вы пребывайте в Российской федерации или в ином крае у вас есть возможность знакомиться с представителем сильного пола или дамою из Российской федерации.
Для этого не надо осуществлять процедуру регистрации на сайте в режиме online чтобы получить доступ к базе данных.
Все записи и знаки внимания в форме презентов остаются индивидуальными и не раскрываются.
В случае если у вас особое желание найти вторую половинку намного быстрее оформите VIP аккаунт на котором действует услуги персональных задач. Тем кто не любит спешки в поиске близкого человека способен радоваться комфортным общением. Организуйте для себя возможность быть счастливым.


Сайт знакомств Тольятти : badu сайт знакомств

Hazryaddet | 11 september 2019 om 13:13

levitra information side effects visitor messages
http://levitragtx.com - generic levitra online
levitra and alcohol mix administrators
levitra online
- canadian pharmacy levitra professional knowledge base
levitra wikipedia

Aaroneveli | 21 september 2019 om 08:12

Привет! прикольный у вас сайт!
Нашел интересную базу кино: мультфильмы смотреть онлайн бесплатно 2019 новинки хороши
Здесь: лучшие исторические фильмы 2019 смотреть онлайн http://kinokub.net/istoricheskiy/ рейтинг 2018
Здесь: сериалы 2019 года в хорошем качестве http://kinokub.net/serialy/ рейтинг 2019
Тут: http://kinokub.net/9204-v-oktyabre-proydet-pervyy-festival-o-tom-kak-gotovitsya-kino.html В октябре пройдет первый фестиваль о том как готовится кино смотреть онлайн бесплатно
Тут: http://kinokub.net/13598-kritiki-prishli-v-vostorg-ot-filma-beguschiy-po-lezviyu-2049.html

Holographicjyo | 22 oktober 2019 om 21:24

удалитепожалуйста! .
Speakervnz | 06 november 2019 om 17:44

удалитепожалуйста! .
Rigidbya | 29 november 2019 om 08:52

удалитепожалуйста! .
Garminzcbk | 03 december 2019 om 19:45

?????????????????! .
Plaats een reactie