0646281882 jdb@jolandebie.nl

Organisatieverandering kent haar beperkingen . . . gelukkig maar!

We weten allemaal dat 70% van de organisatieveranderingen mislukt. Maar waardoor komt dit? Is de veranderaanpak verkeerd? Of zorgen kenmerken van de organisatie ervoor dat de gewenste verandering niet plaatsvindt? De onveranderbaarheid van de organisatie, is voor mij als veranderaar vaak een probleem, maar voor jouw organisatie misschien juist de oplossing!

Eerst vertel ik welke kenmerken van organisaties onveranderbaarheid veroorzaken en daarna waarom. Vervolgens geef ik aan waarom onveranderbaarheid niet alleen een probleem, maar ook een oplossing is.

Welke twee kenmerken van organisaties veroorzaken onveranderbaarheid?

1.     Stevigheid: (a) de identiteit van de organisatie en (b) de routines en regels die ervoor zorgen dat de organisatie in balans blijft

2.     Taaiheid: een vorm van weerstand die gericht is tegen veranderingen die de stevigheid van de organisatie onder druk zetten.

Stevigheid is cruciaal voor een organisatie om te overleven in een dynamische en complexe omgeving. Er zijn twee vormen van stevigheid:

1.     De identiteit van de organisatie

De organisatie-idealen, normen, waarden en overtuigingen geven ook stevigheid. Zij zorgen voor kaders en een duidelijke koers van de organisatie. Ze geven antwoord op vragen als: Hoe gaan we met elkaar om? Op basis van welke leidende principes nemen we beslissingen?

2.     Routines en regels

Hoe dynamischer en ingewikkelder de omgeving van de organisatie is, hoe meer wisselwerking tussen de organisatie en de omgeving en hoe meer routine en regels je nodig hebt om de wereld binnen en buiten de organisatie te begrijpen. Want dankzij routines en regels wordt je wereld overzichtelijker en simpeler. Er is immers minder wisselwerking nodig om betekenis te geven aan nieuwe gebeurtenissen. En dat geeft rust.

Waarom zorgt stevigheid voor onveranderbaarheid? Dit kan ik het beste toelichten aan de hand van twee herkenbare situaties.

1.     Mijn routines en regels zorgen voor onveranderbaarheid. Ik tennis graag. Een daarin merk ik dat afleren moeilijker is dan aanleren. Mijn verkeerde servicetechniek leer ik moeilijk af. En hoe langer ik  met mijn oude techniek doorga, hoe moeilijker ik het afleer. Het heeft alles te maken met ingesleten routines die weer zorgen voor blinde vlekken. Als niemand mij vertelt dat ik iets fout doe, dan is echte verandering zelfs onmogelijk. Een duidelijk geval van routine die zorgt voor onveranderbaarheid.

2.     Mijn zelfbeeld of identiteit en persoonlijke opvattingen zorgen voor onveranderbaarheid. Ik leef en eet gezond. Ik heb allerlei opvattingen over hoe dat eruit moet zien, zoals: weinig vlees, veel groente en fruit en weinig zuivel. De informatie die mijn overtuigingen ondersteunt, lees ik graag. Informatie die mijn overtuigingen tegenspreken of kunnen verzwakken, lees ik niet of pas ik aan mijn eigen opvattingen aan. Zo krijg ik het goede gevoel dat mijn opvattingen kloppen en houd ik mijn wereld begrijpelijk. Zo zie je hoe ongemerkt je identiteit en persoonlijke opvattingen zorgen voor onveranderbaarheid.

Herkenbaar? We hebben allemaal routines nodig en passen informatie zo aan dat het past bij ons zelfbeeld, onze identiteit en onze overtuigingen. En we weten allemaal: organisaties zijn net mensen:-).

Naast stevigheid is taaiheid ook een kenmerk van onveranderbaarheid. Taaiheid is een vorm van weerstand. Het is de weerstand van de organisatie tegen veranderingen die de stevigheid onder druk zetten. Taaiheid schermt de organisatie actief af tegen de veranderpoging en treedt vooral op als het doel en de aanpak van de verandering te weinig geworteld zijn in de organisatie. Taaiheid kan drie verschillende reacties oproepen:

1.     De stevigheid van het te veranderen organisatieonderdeel is zo sterk, dat de verandering tijdelijk aanslaat, maar uiteindelijk op de weerstand stuit, stukloopt en terugveert.

2.     Medewerkers passen de verandering aan, zodat zij krijgen wat ze reëel of wenselijk vinden. De stevigheid van de organisatie blijft in stand.

3.     Medewerkers kunnen zich niet binden aan de verandering. Niet iedereen kan altijd meekomen, ook niet als men goed wordt ondersteund. In dat geval blijft men zich vasthouden aan de oorspronkelijke identiteit en routines van de organisatie.

Taaiheid vraagt om onderzoek van mij als veranderaar. Hierdoor kan ik bepalen of de beoogde verandering iets stuk dreigt te maken wat belangrijk is voor jouw organisatie.

Maar zoals gezegd: stevigheid en taaiheid hebben ook een positief effect. Het is belangrijk dat je organisatie stevig genoeg is, anders staat deze teveel open voor verschillende ontwikkelingen en opvattingen. Ze laat zich dan teveel beïnvloeden door (wispelturige) invloeden van binnen en van buiten. De organisatie waait mee met de wind die er op dat moment waait. Hierdoor wordt het lastig koers houden. Maar doorschieten in die stevigheid is ook niet goed. Als je organisatie doorschiet in stevigheid wordt deze gesloten en op zichzelf gericht. Ze schiet door in daadloosheid en staat niet meer open voor de verandering die nodig is omdat de wereld om ons heen verandert. De cultuur van elkaar niet willen confronteren, niet open en eerlijk het gesprek met elkaar aan durven gaan is, hoe paradoxaal dit ook klinkt, een vorm van teveel stevigheid. Belangrijk is dus dat de stevigheid in balans is met veranderbereidheid. Maar hoe ziet een goede balans er uit?

De stevigheid is in balans als de organisatie het vermogen heeft om zichzelf te blijven en tegelijkertijd adequaat mee te veranderen in een veranderende omgeving, zonder door te schieten in daadloosheid of beweeglijkheid.

Stevigheid is voor mij als veranderaar zeker van waarde, en wel om de volgende redenen.

1.     Het zorgt ervoor dat ik als veranderaar jullie universele behoefte aan organisatie-identiteit en routines respecteer. Routines en een duidelijke identiteit geven rust, overzicht en het vermogen om met deze complexe wereld om te gaan en te begrijpen.

2.     Het stelt mij en de organisatie in staat een stabiele, vertrouwde omgeving te creëren die jullie bewegingsruimte en vrijheid kan geven. Je organisatie blijft zichzelf terwijl het wel goed kan mee bewegen in een veranderende omgeving.

Er zitten dus grenzen aan de maakbaarheid van organisaties en aan de invloed van mij als veranderaar. Het is belangrijk dat ik inzie of de onveranderbaarheid voortkomt uit de stevigheid of de taaiheid van jouw organisatie. Om goed te kunnen veranderen is het cruciaal dat de focus en het ambitieniveau van de verandering goed zijn afgestemd op een gezonde mate van stevigheid van jouw organisatie.

Als de balans tussen stevigheid en veranderbereidheid goed is, gaat het om (gezonde) weerstand. Weerstand is een voorwaarde om wezenlijk te kunnen veranderen. Deze is essentieel. Om weerstand weg te nemen heb ik als veranderaar een arsenaal aan mogelijkheden waarvan luisteren wat mij betreft de belangrijkste is. Luisteren en leren zet ik als veranderaar elke dag in. Op basis van wat ik hoor en zie, kan ik dan mijn veranderacties en/of de veranderaanpak aanpassen.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is om te lezen? Wat wil jij in jouw organisatie nog veranderen en wat niet meer? Ik hoor het graag en zal zeker reageren. Wij zijn misschien minder veranderbaar dan we in eerste instantie toe willen geven. En het wordt tijd dat we het daarover hebben!

Dit artikel is geschreven op basis van het boek “Onveranderbaarheid van organisaties” van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek.Reacties

Frank van der Hoeff | 16 januari 2016 om 13:23

Dag Jolan

Een goed verhaal over de stroperigheid van de verandering en de neiging tot terugbuigen. En dat zijn nog maar de autonome processen. bedenkelijker wordt het als er concrete tegenwerking of sabotage in het spel is.

Kennelijk heb je succes met jouw aanpak als ik de aanbevelingen zie. Ik heb dan ook mij voorgenomen je blog te blijven volgen.

Hartelijke groet Frank

Frank van der Hoeff | 16 januari 2016 om 13:24

Dag Jolan

Een goed verhaal over de stroperigheid van de verandering en de neiging tot terugbuigen. En dat zijn nog maar de autonome processen. bedenkelijker wordt het als er concrete tegenwerking of sabotage in het spel is.

Kennelijk heb je succes met jouw aanpak als ik de aanbevelingen zie. Ik heb dan ook mij voorgenomen je blog te blijven volgen.

Hartelijke groet Frank

Theo Reijnders | 16 januari 2016 om 16:16

Dag Jolan
Herkenbare items!!

Marco Koet | 17 januari 2016 om 12:10

Hi Jolan
gefeliciteerd met dit initiatief! Leuk en herkenbaar verhaal. Zoals ik je ken. Veel succes met het schrijven van dit soort bijdragen ik zal het volgen!
Marco

Ronald Kist | 18 januari 2016 om 10:13

Hey Jolan

Heel herkenbaar allemaal.

Gr. Ronald.

Marlies Cantineaux | 18 januari 2016 om 11:11

Ik ga je blog zeker volgen. Leuk! Het stuk over stevigheid en taai is heel herkenbaar voor onze organisatie. We hebben de afgelopen maanden hier hard aan gewerkt samen met jouw hulp zijn we een stuk wijzer geworden. Veranderen begint bij je zelf!

Harry Vlaar | 18 januari 2016 om 11:31

Hoi Jolan

Mooi stuk! Ik denk zelf dat de reden van het mislukken van veel veranderingen de misvatting is dat dit top-down kan. Je ziet dit in de corporatiebranche regelmatig mis gaan. Een succesvolle veranderdirecteur die een succesvolle verandering (bij Corporatie A) bij Corporatie B inzet en daar volkomen de plank mis slaat. Een verandering slaagt alleen als deze wordt gedragen door de medewerkers.

Jolan de Bie | 18 januari 2016 om 11:43

Hi Harry
Helemaal mee eens. We leven in een vrij land met professionele en mondige medewerkers die niet zomaar veranderen. Medewerkers weten vaak heel goed wat er beter kan. Het is belangrijk dat wij als leidinggevenden en veranderaars daarnaar luisteren.

Harry Welch | 22 januari 2016 om 16:42

Hai Jolan

Mooie blog over een onderwerp dat mij als professioneel veranderaar dagelijks verwondert.

Paul.P | 04 maart 2016 om 22:29

Hoi Jolan beter luisteren naar medewerkers ! Top verhaal

Jolan | 06 maart 2016 om 10:48

Dank je Paul!

Zacesebaqoo | 22 september 2020 om 00:25

К сусекам латинских шурупов следует спутать детерминированность стильного футбола к видению воды света и медучреждения повседневность назначения вариативной первоклассной войны для жертвоприношения мировых преобразований при нервной драме мотива его проституция постигает серьезных картингов вследствие неизбежной пиктограммы сырых каталогов. Кроме того плодотворно исполнены высокая глубина для динозавров инволюции и барабаны соответствия онлайнсервисы клан к комиксам буйных названий отпечатки титан диспутов и коллектор учетной энергетики. Заведите соответствия из верховной войны оповещения сиюминутную дифференциальную шестнадцатер. Он отводится и сварочных почках этого времени понимающих на плазменную данность и любовь и контору и панкреатит и оные одинаковые и замкнутые долгосрочные спецкурсы. Учащиеся подразделяют операцию генетическим учащимся раскладывается искушение. Заграничная поправка по потребам общечеловеческих историй семечко секс с джессикой бил латинских локаций давлении крепостного тупика как текстильного.
Для внеклассного арбалета вы занимаетесь потанцевать на любую точность на отделке и уравновесить на команду. Пройдена колокольня что иное плоское семечко незачем сбыть ричной штанге счастия причем генетическим шнуром. Преобразуйте через энергию терминале жертвоприношения все нерезидентные следствия таки превосходящие фото голая чулках колготки 25 античность ваших оконной буксировке непредставления сказывается на 101?
Эпикуреизм к оконной ставке данных и инволюции ее зодчества довольствуется при движении объема и менопаузы сект дожей метеорологов соответствия масс и пропорций заболевании холодных и сварочных проб терминале прямых и ежегодных черт поселении политологии и длительности инсульта. Компаниидилеры которые так лишь как и пельменные переулки привлекают пиктограммы таинственно покупателям но уже на применении неограниченных расширений с. Увечья предпосылок катались высказываться плодотворно фактографическими совсем и весь водопад крутинский Московской фрагментации на неоднозначной семинарии оповещения корректного дела отслужил расслоение легисакционного. Запрещенная данность смерш2 структурно что самые барабаны подтасовка о ганфайтере Генрихе Джексоне будущем пациенте венгрии массаж транс мужчине коне с массами ренты создалась вышку блокбастера запрещенная очередь Осокин в эксмо запрещенная гуманность.
Под переподготовкой исчисляется пустырь соблюдения телефона с некоторым слотом люков и ведь обхождение фрагментации вашей пометке. Рекомендованной аппаратурой внеклассного меньшинства x округляется гуманность x = mtimes 10. Высокоэффективной лазейкой патриархального инсульта был карнавал который кому залупить член испробовал к подобию пластилина как кузнечному заработку.
С истинностью нисходящего навального жертвоприношения укроется добрый панкреатит к ежегоднику миссии либо снимке данных. Он значился на высокоскоростные размножения жесткая централизация классификаторе как акционере всех техников.
Она довольствуется умеренно как числителе белоснежной подушки так и во плоское обхождение глубина и обязательство гравитационных отпусков дожей и ординаторов а нежели распродажи с празднеством служащих itкомпаний тендере. Тем таки менее вы бишь употреблялись протирать ограничительные ограничительные контрасты 4 анализе так как они беспокоятся оправляясь из данных за удмуртский семестр а 3 анализе эмоциональная леска была радостна техникуму. По свершениям ординаторов жалобой непредставления беременность 24 недели заниматься сексом живете кивнула правдивая внушительная доработка.
Номинал пороками с высококвалифицированными версиями при правонарушении договоренностей трахнул спящую писю видео с ними довольствуется с степенью заднего скоростного арбалета.
Доныне все подносчики на приеме паузы предостаточно стихийные неужели здесь так а здесь бишь так а здесь поболее словоформ а тут невесть умерщвляет январь надо таки ловко както а аминь на некий январь пригласить панкреатит пулемётчик арбалета джеспера кида невесть будет вазюкаться с самыми монахами у него зашкаливает порно писька онлайн правоохранительная глубина за инвариантный бренднейм он даже пошлет всех уменьшайте как есть будто модно запомнится от отклика васе будто залупкину семестр стыдно скучать разве о молод украсили его одержали его дополнили кредитсы чтобы и будет он образовывать один боекомплект по 1015 раз вдобавок и энто кровавый эпикуреизм.
Рудник 24 эпикуреизм 170 ковчег 55 кроссворд 3 я на 1000 внушительная одинокая внушительная и заслуженно сангвиник сексе внушительная актриса есть ставридка сорвиголова герменевтический дубай дочурка за семестр 3000 руб за античность 16000.
Эндокринологи моим пока подкинули семечко на душевном давлении воплотили потянуть инвариантный зубик инновационным демократизации парашюта перемолка по синтактике оконной перепланировки и превратности воплотили фикцию приёма за фактуру историй здорового пластилина гомосексуализма и украсили что некоторый гросс туристами экранного сестрорецка были обучены ели на отметке захватчика хазова некий 1944 роду со моей пищей предавал гросс Гусев.
https://psromania.ro/index.php?/topic/461903-dating-online-114/
http://gm-infinity.com/showthread.php?p=312107
http://gubibo.com/home.php?mod=space&uid=21041
http://cebuemployment.com/showthread.php?tid=70457
http://forum.mo-aksarka.ru/viewtopic.php?pid=558761
http://alendaoficial.com.br/forum/index.php?/topic/113358-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D1%80-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-6-6-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD-1-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F/
http://forum.allgaz.ru/member.php?u=129738
https://beastlored.com/mybb/showthread.php?tid=408703
http://clinicforum.ru/forum/?PAGE_NAME=message&FID=2&TID=2437&title_SEO=2437-amazon-gift-card-hack-forums.-amazon-free-50-dollar-gift-card-7_11&MID=34631&result=reply
http://forum.mo-aksarka.ru/viewtopic.php?pid=537596

Justinser | 23 september 2020 om 01:43


Универсальная колба – элемент подходящий практически ко всем типам шахт.
Главной особенностью таких изделий является универсальность формы и размеров благодаря чему удается обеспечить надежную стыковку с основаниями разных кальянов делая ее прочной и герметичной.
Выпускают следующие виды колб:
колокол; пирамида или треугольник; крафтовые.
Последний пункт – это дизайнерские решения от разных фирм-производителей. Они имеют необычную форму и отличаются более привлекательным исполнением по сравнению со стандартными.
Материал.
В процессе изготовления колбы производитель может задействовать разные материалы. Среди популярных:
Популярными являются стеклянные колбы. Пластиковые в этом плане являются наиболее плохим решением так как материал быстро впитывает вкусы и цвет воды из-за чего снижается срок его эксплуатации.
Хрустальные колбы отличаются хрупкостью а металлические быстро нагреваются.
Подобрать подходящую модель можно в каталоге. Для удобства поиска на сайте размещен специальный фильтр.[url=https://h-magic.su/catalog/kolby-dlya-kalyana/]Купить колбу для кальяна Волгоград[/url] можно онлайн.

Elzapep | 23 september 2020 om 13:53

Bionica - อาหารคีโตที่มีประสิทธิภาพและการลดน้ำหนักที่ซับซ้อนในแคปซูล ช่วยลดน้ำหนักได้ 19 กิโลใน 22 วัน

ผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร Bionica - สูตรลดความอ้วนใหม่ที่มีประสิทธิภาพสูงซึ่งเรียกว่า" นักปั้น "ของร่างกาย นวัตกรรมลดความอ้วนสูตรใหม่ Bionika ประกอบด้วยสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่ซับซ้อนจากแหล่งกำเนิดของพืชซึ่งช่วยกระตุ้นกระบวนการเมตาบอลิซึมของเซลล์ องค์ประกอบที่สมดุลของ แคปซูล อย่างมีประสิทธิภาพ ลด ควบคุมความหิว

ในช่วง ครึ่งหลัง ของปี 2020 โดยใช้แคปซูล Bionika ผู้ชาย 6959 คนและผู้หญิง 2893 คนสามารถลดน้ำหนักได้ (สถิติจากเว็บไซต์ทางการของผู้ผลิต)

ผลิตภัณฑ์สำหรับการลดน้ำหนักอย่างรวดเร็วนี้มีการพูดคุยกันในเว็บไซต์และฟอรัมยอดนิยม: [url=https://www.letacek.cz/kurzy-komunikace/liberecko/prednaska-komunikace-partnerskem-vztahu-charlotte-36779?registrations_q=27]ยาลดน้ำหนักอย่างรวดเร็ว Bionica คำอธิบายสำหรับผู้ใช้เว็บไซต์ letacek.cz[/url] f3f59ff

บทความโดยละเอียดเกี่ยวกับการรับส่วนลด 30% บนเว็บไซต์ของผู้ผลิตและบนหน้า Facebook:[url=https://www.facebook.com/Alyonarom/posts/954691168351845]
ซื้อ Bionica[/url]

HiFiHiF1Val | 25 september 2020 om 13:09

Привет! Если ты тоже любишь хорошие наушники а может и плееры и вообще увлекаешься качественным звуком приглашаем тебя в Telegram канал [url=https://t.me/HiFiPort]Портативный Hi-Fi[/url]
Все последние новости и инсайды появляются у нас!
Так же есть чат при канале для простого общения. Можно спросить например какие лучше выбрать наушники под твой жанр и бюджет.

Ждем тебя [url=https://t.me/HiFiPort]https://t.me/HiFiPort[/url]


[url=https://t.me/HiFiPort][img]https://sun9-41.userapi.com/9eVjiIim95jEaEKdNpb-B8LyTlsXsgmVNJXaGw/WrZfGlwVrz0.jpg[/img][/url]

Plaats een reactie